Court of Justice of the European Union

 

A work built over 40 years

Since locating on Kirchberg in 1974, the European Court of Justice has undergone several enlargements. Its third tower is the tallest building in the country.

The initially-constructed Palais building is the work of the architects Jean-Paul Conzemius,  Francis Jamagne and Michel Van der Elst. The first three extensions were realised by the architects’ office of Paczowski and Fritsch.

The forth major extension (2008) is the work of French architect Dominique Perrault, in collaboration with the Luxembourg architects’ offices Paczowski & Fritsch and M3 architects. Since then the Palais, fully reconstructed, has been enclosed by the Anneau, a ring structure. This is where the institution’s public spaces and judges’ chambers are located. The Anneau, a two-storey building, is open on the ground floor, as an extension of the piazza, bringing the public space right beneath the building. The Towers A, B (2008) and C (2019) are located on Rue du Fort Niedergrünewald and today house around 1,800 officials, a large part of these working in the translation services.

Extending in height

The architectural ensemble is served by a gallery, which constitutes the connecting element between the new and old buildings. A true backbone, it houses a cafeteria, services, training rooms and the library. Since the inauguration of the third tower in 2019, the gallery now extends over a length of 630 metres and offers a new access to the site in the north-west section, via a large stairway connecting it to the third tower and to the piazza of the Palais.

Wider than the existing two twin towers, the third tower comprises two sections that are slightly offset. One part is similar in proportions to the twin towers A and B, and similarly in a golden colour, while the wider section is in a dark colour with a mirror effect, recalling the ring structure around the Palais. Tower C has 30 floors – six floors more than Towers A and B – and, at 118 metres, it is the tallest building in the Grand Duchy. At its top, it houses a belvedere and, at its base, associated functions such as meeting rooms, a printing shop, a data centre and sports facilities. The fifth extension now allows all the Court’s services to be brought together on a single site.

Long-term, a themed garden celebrating multilingualism will be developed to the north-east of the site. It will incorporate the security measures specific to the European Institutions, in such a way as to create a fluid transition to the public space. The garden will be sited on land belonging to the Fund, which will remain reserved for a future extension of the European Court of Justice.

 

Last update